Manager Projectbureau – Hoofddorp, The Netherlands

Introductie

De Nederlandse papier- en kartonsector is sinds jaar en dag koploper in de energietransitie en realiseerde een aanzienlijke reductie in energie- en waterverbruik. Ook recycling zit in ons dna: we zoeken continu naar nieuwe en betere manieren om meer en meer producten te recyclen en opnieuw als grondstof in te zetten in ons productieproces. Onze ambitie? Voorop blijven lopen in de circulaire economie met een innovatieve, klimaatneutrale bedrijfsvoering. In bovenstaande processen spelen we als VNP een stimulerende, uitdagende en ondersteunende rol.

Over de werkgever

De Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken (VNP) is een brancheorganisatie die haar leden helpt op het vlak van verduurzaming en innovatie en de verbinding legt tussen bedrijven, politiek en samenleving. De drang te verbeteren zit in onze genen, daarom werken we er iedere dag keihard aan om onze reputatie als meest duurzame branche van het land waar te maken.

Functie

Op weg naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering werkt onze sector aan het vinden en ontwikkelen van cruciale procesinnovaties voor de korte en middellange termijn en zelfs aan doorbraaktechnologieën om ook de langetermijndoelstellingen te halen. Omdat we ons in 2004 committeerden aan de energietransitie, hebben we sindsdien indrukwekkende resultaten geboekt als het gaat om reductie van energie- en waterverbruik en CO2-uitstoot. Met deze resultaten in het achterhoofd hebben we ook voor de komende decennia grote ambities.

Onze koppositie in recycling danken we aan intensieve samenwerking met onze ketenpartners. Dankzij de groeiende vraag naar biobased producten worden papiersoorten met nieuwe functionaliteiten ontwikkeld, bijvoorbeeld met biobased coatings, nieuwe additieven en/of andere hernieuwbare grondstoffen zoals suikerbieten, tomatenplanten en gras.

Onze klimaat- en innovatiedoelstellingen zijn dusdanig ambitieus dat alleen een gezamenlijke aanpak tot resultaat leidt. Daarom is besloten een projectbureau op te zetten als onderdeel van de VNP. Dit bureau speelt een cruciale rol in de ondersteuning van bedrijven bij de realisatie van hun duurzaamheidsambities, waaronder verregaande CO2-reductie en blijvende optimalisatie van de recyclebaarheid van producten.

Ons projectbureau is actief in projectmanagement, waarin kennis- en technologieleveranciers samenwerken met VNP-bedrijven. Dat resulteert in implementeerbare aanbevelingen op basis waarvan onze bedrijven hun doelstellingen op het vlak van bijvoorbeeld CO2-uitstoot en circulariteit realiseren en zo onze leidende positie als groenste sector verstevigen. Anderzijds leidt het tot aanbevelingen voor aanpassingen in beleid en regelgeving om technologische innovaties optimaal te faciliteren en financieel te stimuleren. Het VNP-projectbureau vormt een cruciale schakel tussen technologieontwikkeling en bedrijven.

Jouw inzet

In dit continu veranderende speelveld ben jij met je ervaring in het aansturen van hoogopgeleide programma- en projectcoördinatoren de inspirerende leider van het projectbureau en coach van de teamleden. Je bent inhoudelijk in staat samen met collega’s, papier- en kartonfabrieken, technologieleveranciers en kennisinstellingen de meest kansrijke ontwikkelingen te identificeren en te vertalen in realistische business cases en houdt als manager de persoonlijke ontwikkeling van je teamleden in het vizier. Je weet wat er speelt bij collega’s, kent hun sterke kanten en verbeterpunten en door gerichte training en begeleiding stel je hen in staat hun competenties optimaal in te zetten.

Je werkt nauw samen met de manager innovatie en bent lid van de Stuurgroep Innovatie van de VNP, waarbij je met jouw technologisch inzicht, overzicht en kennis van het innovatie-instrumentarium een belangrijke bijdrage levert aan identificatie en vastlegging van de meest passende en veelbelovende innovaties en de totstandkoming van onze strategische agenda. Door goed contact met papier- en kartonfabrieken heb je een inzicht in bestaande bedrijfstechnologieën. Met jouw scherpe oog voor de behoeften binnen de industrie en economische en technologische randvoorwaarden, ben je in staat resultaatgericht te werken aan passende en uitvoerbare concepten.

Door jouw ervaring als manager in een projectmatige kennisomgeving ben je bekend met het opzetten van complexe projecten, indienen van subsidieaanvragen en het inzichtelijk hebben van de financiële en operationele voortgang. Je zorgt ervoor dat innovatieprojecten resultaat- en impactgericht, conform planning en budget, worden uitgevoerd. Met heldere rapportages hou je het team, de manager innovatie en de Stuurgroep Innovatie op de hoogte. Afwijkingen signaleer je snel en los je met tact op. Je bent in control en wendbaar genoeg om creatief met onvoorziene situaties om te gaan.

Taken en verantwoordelijkheden

 • Identificeren van kansrijke ontwikkelingen, die vertalen in realistische business cases en het opzetten van overtuigende plannen voor realisatie;
 • Sturing, coaching en leiding geven aan het projectbureau;
 • Inzicht in financiële en personele consequenties van een project;
 • Werken aan de hand van een gestructureerd ontwikkelproces (Stage-Gateproces);
 • Budgetplanning en -beheer: identificatie en realisatie van subsidiemogelijkheden is hier onderdeel van;
 • Afstemming met de Stuurgroep Innovatie, papier- en kartonbedrijven en relevante stakeholders;
 • Bijdragen aan de totstandkoming van onze strategische agenda.

Functie-eisen

 • WO opleidingsachtergrond richting chemische technologie, procestechnologie, werktuigbouwkunde aangevuld met een bedrijfseconomische opleiding;
 • Minimaal 10 jaar werkervaring binnen de proces industrie / papier & karton industrie;
 • People management ervaring en ervaring in het managen van technologie projecten
 • Ervaring met technologie scouting / validatie / prioriteren middels het stage gate proces;
 • Een track record in het ontwikkelen van haalbare projecten (incl. bedrijfseconomische onderbouwing);
 • Ervaring met stakeholders management en het creëren van draagvlak (participatie, budget en projecten);
 • Ervaring met het schrijven van meer jarenplannen;
 • De capaciteit hebben om verschillende disciplines met elkaar te kunnen verbinden en die richten op een oplossing. Breed denken en smal kunnen toepassen;
 • Denkt in oplossingen en moet belemmeringen kunnen weg nemen. Moet technologie projecten in de tijd kunnen plaatsen (prioriteren);
 • Beschikken over goede communicatieve vaardigheden en de vaardigheid om informatie te delen waar mogelijk zodat bedrijven van elkaar kunnen leren;
 • Moet synergie kunnen ontwikkelen tussen de bedrijven en de projecten;
 • Verbinder, entrepreneur, mens- en resultaat gericht, projectmanager en een netwerker;
 • Klant gericht, beschikt over organisatie sensitiviteit en heeft strategisch inzicht;
 • Moet goed kunnen luisteren en een goede gesprekspartner (agile leadership) zijn op verschillende niveaus;

Het aanbod

 • Een uitstekend primair- en secondair arbeidsvoorwaardenpakket
 • Goede ontwikkelingsmogelijkheden
 • Een leuk team

Informatie

Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met Pim van Meeuwen via 043-3260800 of 0653265511.

Solliciteren

Bent u geïnteresseerd in deze functie? Load dan uw CV op en wij nemen contact op voor het maken van een afspraak.

More news

Manager Nanocellulose Competence Center – Maastricht, The Netherlands

Introduction Sappi is a global diversified woodfibre company focused on providing dissolving wood pulp, packaging and speciality papers, graphic papers, as well as biomaterials and biochemicals to our direct and indirect customer base across more than 150 countries. Sappi has over 12,800 employees in over 35 countries and manufacturing operations on three continents. Organization The Nanocellulose […]

Operational Excellence Manager – Maastricht / Lanaken

This position has succesfully been filled

Introduction SPE&i is a transformational journey – which was launched at Sappi in 2016 – that aims to sustainably drive operational excellence by harvesting the potential of every individual in our company. Working within a framework of operational excellence, the journey starts with collating from the teams what runs well and what can be improved. […]

Directeur Smurfit Kappa Parenco – Renkum / The Netherlands

This position has succesfully been filled

Introduction Smurfit Kappa Parenco is een papierproducent, gelegen aan de oevers van de Rijn in Renkum. Smurfit Kappa Parenco beschikt over twee papiermachines; PM1 produceert grafische papierproducten en PM2 produceert verpakkingspapier, Fluting en Testliner3. Information Pim van Meeuwen+ 31 43 326 08 00 Application Pim van Meeuwen+ 31 43 326 08 00

« More news